Fyra frågor och svar om tak och takläggning

Att reparera eller lägga ett helt nytt tak är inte en enkel match för den som saknar erfarenhet. I många fall kan det vara bättre att anlita en takläggare som är helt säker på sin sak men oavsett vad man bestämmer sig för brukar det dyka upp många frågor längs vägen. Nedan besvaras några vanliga funderingar som ofta kommer på tal i samband med takrenovering eller takbyte.

Är det svårt att lägga ett nytt tak själv?

Det kan givetvis vara svårt att lägga ett helt nytt tak själv men till stor del beror det på hur mycket erfarenhet man har och hur händig man är. Att lägga ett nytt tak innefattar många moment, alltifrån planering och underarbete till att det sista materialet ska på plats. Är man ordentligt påläst och har utfört liknande jobb på egen hand tidigare kan det gå relativt lätt och smidigt men saknar man kunskaper bör man hellre överlåta det stora arbetet till en utbildad takläggare.

Kan man förlänga livslängden på ett tak?

Ja, om man ser till att vara noggrann med underhållet av sitt tak så är också chansen att det kommer hålla sig i bra skick längre. Reparerar man små skador så snart man upptäcker dom minimerar man risken att dom bli stora och kostsamma takläggare stockholm. Detta kan man göra själv eller med hjälp av en takläggare beroende på skadans omfattning och vilken kunskap man själv besitter. Man ska även se till att hålla taket rent från mosspåväxt och annat och det är bra att gå upp och ta en titt åtminstone någon gång om året. Ett tak som tas väl hand om håller i regel längre än ett som till exempel aldrig eller väldigt sällan rengörs ordentligt.

Kan man byta från ett material till ett annat när man byter tak?

I vissa fall går det bra att byta ut materialet på taket till någon helt annat. Kanske vill man byta från plåt till tegel och det som avgör är om husets kontraktion orkar bära upp vikten som det nya materialet kommer tillföra. Lutningen på taket kan också vara avgörande för vilken typ av material som lämpar sig och vilka som inte gör det. Tegel och betong är tyngre än plåt och för att vara på den säkra sidan ska man alltid se till att rådfråga med en takläggare eller någon annan hantverkare som är kunnig inom området.

Hur vet man att man måste byta tak?

Olika takmaterial har olika livslängd och det är svårt att säga exakt när det är dags att byta. Har taket dock 20–30 år på nacken och börjar vara i dåligt skick kan det vara läge för ett byte. Även här bör man såklart rådfråga med en takläggare för att veta vad som är bäst.

Om man planerar att renovera eller lägga ett nytt tak helt på egen hand är det fullt möjligt men det kan vara bra att kontakta en takläggare för olika tips och råd, speciellt dom man funderar på att helt byta material. Lika så om man har andra frågor som rör arbetet – man ska aldrig genomföra något om man är osäker.