Hur fungerar det med flyttfirma?

Är det dags att flytta? Du kanske har väldigt mycket grejer, och inte känner för att bära och flytta allt själv. Du kanske till exempel har problem med ryggen eller liknande. Då kan det vara ett perfekt läge att anlita en flyttfirma. De hjälper dig med flyttandet. Men vad exakt hjälper de dig med, och vad bör du tänka på?

Vad en flyttfirma gör

Olika flyttfirmor kanske skiljer sig lite i vad och hur de gör. Men generellt sett är det ganska lika. Att de hjälper till med att flytta dina grejer från ditt gamla boende till ditt nya är förmodligen något som de flesta tänker på när de tänker på flyttfirmor. Och det stämmer helt klart.

Men vad du ska göra själv är det inte alla som vet. Men det är så att du ska plocka ned alla dina ägodelar i flyttlådor. Antingen skaffar du flyttlådorna på egen hand, eller så lånar du av själva. De flesta flyttfirmor erbjuder utlåning av flyttlådor. Hur många flyttlådor du behöver beror såklart på hur många saker du har, vilket kan skilja sig markant från person till person. Men en huvudregel som du kan börja med om du inte vet är en låda per kvadratmeter. Så om du bor på 75 kvadratmeter ser du till att ha 75 flyttlådor redo. Det kan låta mycket, men har visat sig stämma ganska bra.

Vad du ska göra efter att du har packat ner allt du äger i flyttlådor, eller i alla fall det som får plats i dem, är att skydda golven i både ditt nya och gamla boende. Det ska du göra för att flyttarbetarna inte ska slita på golvet av misstag när de flytta möbler och så vidare. Du vill ju inte behöva ersätta någon för märken i golvet som orsakas av en flyttarbetare när du är på väg att flytta ut. Det kan kanske kännas lite onödigt.

Kartongerna ska helst märkas upp med vilket rum sakerna ska vara i. Om det till exempel ska vara i köket, skriv då “Kök” på lådan. Det underlättar för dig senare när du ska plocka ur lådorna om de står i rätt rum.

En sak som är extremt viktig är att kolla så att det finns är försäkring. Se till att säkerställa att flyttfirman verkligen har försäkring. För om något skulle hända vill du ha ersättning för eventuell skada. Och om firman inte är en seriös firma så kanske de struntar i att ersätta dig. Men har de försäkring kan du känna dig lite mer trygg med både att firman har en lite mer seriös bild av sig, och att du får ersättning om olyckan skulle vara framme.