Så går du till väga när du är missnöjd med rörmokaren

I en bransch där det finns många kunniga hantverkare finns det tyvärr även dom som fuskar eller gör felaktiga arbeten. I vissa fall kan det vara en oturlig olyckshändelse och man brukar i dom flesta fall kunna reda ut problemen med den rörmokare man anlitat. Om så inte är fallet kan man behöva vidta andra åtgärder. Här följer några tips på vad man som kund kan göra om man upptäcker fel och brister i det arbete som blivit utfört.

Första lösningen

Det första man bör göra är att prata med sin rörmokare om man känner sig missnöjd över något. Förklara vad det är du inte är nöjd med och be om att få det åtgärdat. Visst kan det bli fel ibland även om man är duktig och en seriös hantverkare lyssnar på och värnar som sina kunder. Dessutom är dom måna om att hålla sitt rykte i gott skick och med missnöjda kunder kan det snabbt gå utför. Se om ni kan lösa problemet tillsammans, det brukar vara det bästa för båda parter.

Att anmäla en rörmokare

Får du protester från din rörmokare trots att du både visat och förklarat vad det är du är missnöjd med bör du anmäla honom eller henne till ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) där dom kan ta ett beslut kring hur vida du måste betala för arbetet eller inte för rörmokare. I det fall dom beslutar att du har rätt behöver du alltså inte betala för tjänsten, alternativt få tillbaka pengar om du redan har gjort det. I det fall dom beslutar att du har fel får du betala det avtalade beloppet ändå, och rörmokaren går segrande ur striden.

Man kan även anmäla till konsumentombudsmannen om man inte är nöjd med beslutet från ARN. Du får vägledning och rekommendationer kring hur du kan fortsätta ditt ärende för att få rätt som kund. Tänk dock på att det kan bli en lång process och det kommer inte vara över på en dag eller två.

I värsta fall

Om du inte får den hjälp du behöver varken från hantverkaren du anlitat eller från konsumentombudsmannen kan man i värsta fall välja att stämma. Dock bör man rådfråga med en duktig advokat innan man tar det så långt, så att han eller hon kan ge en professionell bedömning kring hur du kan vinna fallet eller inte. Ser det mörkt ut är det kanske ingen idé eftersom du då riskerar att stå där med ett förlorat fall och dessutom dyra räkningar för prövningen.

Uttrycket ”kunden har alltid rätt” stämmer oftast och har man anlitat en seriös rörmokare brukar det gå att lösa eventuella problem som uppstått i samband med att denne utfört ett arbete hemma hos dig. Han eller hon åtgärdar felet utan kostnad så att allt blir som det ska. Skulle personen vägra och anser sig ha rätt i att det inte finns några fel kan man välja att göra en anmälan på ett eller annat vis. Hotar man med det kanske det inte ens behövs, eftersom hantverkaren kan bli orolig och då välja att göra klart även om det är motvilligt.