Vår Takläggare – “så väljer du rätt färg på ditt hus”

Att måla om fasaden på ditt hus gör inte bara att det ser välvårdat och vackert ut, det har också en skyddande effekt. Att välja färg vid en fasadmålning är inte helt lätt, både när det kommer till val av kulör och kvalitet på färgen. Här är några saker som är bra att tänka på för att hitta rätt färg till din fasad.

Välj rätt kulör
Färgproverna du ser i färgaffären blir sällan densamma när färgen väl sitter på fasaden. Det kan vara smart att provmåla små delar av fasaden i den tänka färgen för att se om det blir som du tänkt dig, innan du fortsätter med resten av huset.
Du bör också anpassa dig efter omgivningen när du ska genomföra en fasadmålning på ditt hus. Bor du i ett område med till exempel många vita hus är det kanske inte så lämpligt att du väljer en färg som knallblå eller lila. I vissa områden finns även restriktioner för färgval vid fasadmålningar, så kolla innan vad som gäller i området där du bor.

Husets arkitektur och byggnadsår bör också vara en avgörande faktor när du väljer ut kulören, för att bevara husets charm och ursprung. Ska du måla om huset i samma färg som tidigare är det viktig att du väljer samma färg som användes förra gången huset målades. Om du inte vet vilken färg som använts kan en målare hjälpa dig med ett färgprov på fasaden.

Kvalitet är viktigt
Att genomföra en fasadmålning av takläggare är dyrt och inget som man gör särskilt ofta men när det väl är dags är det till din fördel att välja en färg av god kvalitet. Detta för att få ett så miljövänligt och hållbart resultat som möjligt. En färg av bra kvalitet skyddar husets fasad från mögel och röta, medan en färg av sämre kvalitet har dålig hållbarhet, ger sämre skydd och flagnar lättare.

Olika fasader – olika färg

Olika fasader behöver olika färg så kolla innan du köper färg vilken sort som passar för just ditt hus innan du påbörjar din fasadmålning. Och tänk på att en kvalitetsfärg inte nödvändigtvis behöver vara den dyraste i hyllan. Det kommer gå åt mycket färg till din fasadmålning och det kommer kosta en slant så se till att rådfråga i färgaffären vilken färg som lämpar sig för fasadtypen på ditt hus, så att du med säkerhet vet att det blir rätt.

Ett snyggt, hållbart och miljövänligt resultat kräver en bra färg. Det kommer såklart att kosta mer än om du köper en färg av sämre kvalitet men resultatet kommer istället att hålla i många fler år. Och tänk på att du ska leva med färgen på huset i många år, så lägg lite extra tid på att välja rätt kulör.